Medieomtaler

Bydelsavisen Oslo-Vest
Intervju på P4

KJØP DEG TID:
Lei deg en praktisk hjelper
Publisert: 7. mars 2001 14:16 . Endret: 15:50

Har du ikke tid til å hente barne dine i barnehagen, eller sliter du med dårlig samvittighet for alle tingen du ikke har fått gjort. Da kan du kjøpe deg tid.

Firmaet PPA, Praktisk Personlig Assistanse tilbyr deg hjelp til stort og smått.

Hjelpende hånd
- Jeg har kunder i trettiårsalderen og helt opp til 94 år, sier Tycho D. Castberg til P4. Castberg tar oppdrag av ulike karakterer. Praktisk Personlig Assistanse kan hjelpe deg med blandt annet bringe og hente bilen på verksted, vanne blomster mens du er på ferie, hente barn fra trening, handle middag eller rett og slett montere en hylle fra IKEA for deg.

Nå kan du leie deg en person som kan hjelpe deg med det praktiske i hverdagen.

- Mangel på tid er den vesentlige grunnen til at det er et behov for Praktisk personlige Hjelpere, forteller Castberg.

Vanlig i utlandet
Denne typen assistanse har ikke vært vanlig i Norge, men er velkjent i utlandet. England har lange tradisjoner med 'domestic service', og det har utviklet seg en type 'lifestyle manager' som stort sett tar seg av det meste.

Filosofien bak konseptet er orden og punktlighet. - Mine kunder skal ikke oppleve å vente på noen som aldri kom - eller i beste fall dukket opp senere enn avtalt uten å gi beskjed, sier Castberg.

Har du ikke tid men har ting som må bli gjort, er timeprisen omlag 250 kroner. Om det er verdt pengene eller ikke kommer vel an på hvordan du selv priser tiden.

TID FOR FRITID

- utdrag av artikkel i Budstikka Trendonsdag 15. Juni 2005

Den brunbeisede tomannsboligen innerst i Seljeholtet på Haslum gjemmer seg bak gr&oslah;nne og lys lilla syrinbusker. Gresset er klippet - på den siden som er synlig fra veien - stien til inngangsdøren er steinlagt og epletrærne blomstrer. Jo da, hagen ser velstelt ut.

Husets eier er likevel ikke helt fornøyd. Ikke det at varaordfører Kari Langeland synes mannen Olav har gjort en dårlig innsats med gressklipperen, men det blir bare ikke like bra som når de overlater klipping, luking, maling og annet inne- og utestell til Tycho Castberg i firmaet ppa Praktisk Personlig Assistanse.

Når Tycho har vært her er det så strøkent at du ikke vil tro det. Å komme hjem fra ferie til ryddig hage er helt utrolig, sier Langeland og gir Castberg en god klem. De har kjent hverandre i en årrekke, og det var etter at Castberg startet alt-mulig-firmaet sitt for fem år siden at hage og hus fikk akkurat det estetiske preget ekteparet ønsker seg. Langeland betaler Castberg for å gi dem tid.
Gjennom ppa Praktisk Personlig Assistanse tilbyr Castberg en tjeneste som ikke har vært så vanlig i Norge, sammenlignet med England for eksempel, der man i lengre tid har hatt 'domestic service'.

Hos Kari og Olave Langeland begynte han med å male vinduene, klippe plenen og beise uteboden mens ekteparet var på båtferie. Andre familier trenger hjelp til andre ting: Selskaper, tilsyn av bolig, båttur, transport og frakt for å nevne noe. Flere Bærumsbedrifter benytter Castberg til sporadiske vaktmesteroppdrag.
Og dette er kjernen til suksess i denne bransjen, tror Castberg.
Min type drift innebærer at jeg tar mange isolert sett små jobber, og har stor bredde. Skal man engasjere spesialiserte firmaer til å gjøre små jobber, må man basere seg på lengre ventetid og en høyere regning.
De fem årene jeg har drevet på har jeg opplevd økt pågang hele tiden. Det er en kurve som stiger og stiger, sier Castberg.

I hagen på Haslum kikker Kari Langeland og Tycho Castberg på ugresset som vokser friskt langs husveggen. Castberg tror det er de unge som vil trekke sosiolog Frønes' graf oppover. Ikke bare en travel politiker, eller hennes mann med kranglete rygg.
I fremtiden tror jeg vi vil se at flere og flere unge mennesker kjøper slike tjenester, sier Castberg.
Foreløpig er hovedkunden mellom 40 og 80 år. Kari og Olav Langeland befinner seg midt i denne og kommer til å benytte seg av Castbergs tjenester i årene som kommer. For selv om gresset er klippet, epletrærne blomstrer, stuen er ryddet og huset ikke ser ut til å tørste etter beis, stortrives altså ugresset langs husveggen.

Trine.Rom@budstikka.no

Gjengitt med velvillig tillatelse av Asker og Bærums Budstikke

Les her